Kynuté buchty se švestkovým pyré a mákem
1 pekáč (20 buchet):
Na těsto:
400 g hladké mouky, kostka droždí (42 g), 200 ml mléka, 200 g rozpuštěného másla, 70 g krupicového cukru, 2 žloutky, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
Na náplň:
Chytré švestky – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), 150 g mletého máku, 100 g cukru krupice, 15 nastrouhaných piškotů, 2 lžíce rumu tuzemáku
Postup:
Začněte přípravou těsta: Droždí rozdrobte do mísy, rozmíchejte s krupicovým cukrem, lžící mouky a vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek (cca 15 minut). Kvásek smíchejte s polovinou másla a ostatními přísadami a vypracujte těsto. Dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. V mezičase se pusťte do přípravy náplně. Chytré švestky smíchejte s mákem a cukrem a pár minut společně vařte. Zahustěte strouhanými piškoty, ovoňte rumem a nechte vychladnout. Z vykynutého těsta vyválejte 1 cm silný plát a rozkrájejte ho na 20 čtverců. Do pekáče nalijte druhou polovinu rozpuštěného másla. Na jedné straně pekáč podložte (např. prkénkem)tak, aby máslo steklo k druhé straně. Rozdělte náplň na čtverce těsta a zabalte je do bochánků, které omáčejte v másle a klaďte je volně vedle sebe na suchou stranu pekáče, spojem dolů. Nechte ještě alespoň půl hodiny kynout, potom pečte v troubě na 180°C asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Před podáváním posypte buchty moučkovým cukrem a pokuste se je jíst vychlazené (my jsme to nevydrželi) 🙂
Něco navíc:
Aby bylo těsto vláčné a nadýchané, používejte suroviny o pokojové teplotě a dejte si záležet na propracování těsta. Ke švestkám a máku se výborně hodí strouhaný marcipán přidaný do náplně. Po dokončení ještě horké buchty přetřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Chytré švestky i další naše 100% ovocná pyré můžete koupit v našem E-SHOPU.